Poelbergsite.be
DD MM 2011 - 00.00U
NDL I FRA I ENG
  • Poelbergsite verlof: vanaf maandag 16/12 tot en met 10/01/2020

  • Welkom! laat U inspireren voor een bezoekje aan de prachtige omgeving van de Poelberg te Tielt

  • Poelbergsite verlof: vanaf maandag 16/12 tot en met 10/01/2020

  • Kom tijdens de week en het weekend over de middag en 's avonds genieten van een heerlijke lunch met keuze uit Vlees- of Visschotel.

  • Poelbergsite na 18u: Mogelijkheid tot reservatie voor groepen. Graag staan wij u bij in de keuze tussen verschillende formules, neem contact op via onderstaand e-mail !

  • Poelbergsite verlof: vanaf maandag 16/12 tot en met 10/01/2020

ligging

De Poelbergsite


Historiek

Op de afgeplatte top van de Poelberg bevindt zich een voormalig klooster van de Zusters van 't Geloof, ook wel "De Hoop" genoemd, met daaraan verbonden een schooltje.

De eerste steenlegging van het gebouw gebeurde op 19 juli 1882. Wat aanvankelijk een kantklosschool voor volwassenen was, werd een basisschool (met 1 kleuterklas, een klas van het 1ste tot het 3de leerjaar, een klas van het 4de tot het 6de leerjaar en een klas voor het 7de en het 8ste leerjaar). In het klooster woonden 5 à 6 zusters. Uit de kantklosruimte ontstond een kapel
die omgevormd werd tot streekmuseum.

Er werd een Lourdesgrot met ommegang gebouwd in 1938.
Het wijkschooltje sloot zijn deuren in 1985. De gemeente Tielt kocht in 2004 het voormalig kloostercomplex, schoolgebouw en boomgaard, waarvan het oudste deel uit 1900 dateert.

De poelberg


Ligging

In de zomer van 2011 gaan de deuren van de Poelbergsite open, de totaliteit is omgevormd tot toeristisch en recreatief thematisch bezoekerscentrum.
Ondanks zijn lage hoogte van 45 meter, kent de Poelberg een verrassend steil percentage van gemiddeld 7,3 % en het steilste stuk bedraagt meer dan 10 %. Er passeren verschillende wandel- en fietsroutes.

De omgeving van de Poelberg is gewoonweg een must! Knappe vergezichten, kronkelende veldwegels en fraaie landschappen, de omgeving is beschermd landschap met de Poelbergmolen (uit 1726) als beschermd monument.
(Ondanks zijn lage hoogte van 45 meter, kent de Poelberg een verrassend steil percentage van gemiddeld 7,3 % en het steilste stuk bedraagt meer dan 10 %. Er passeren verschillende wandel- en fietsroutes.)
De Poelberg vormt de link tussen het Brugse Ommeland en de Leiestreek en biedt een prachtig panorama van de stad Tielt en de Mandel-Leievallei, met ten noordoosten een open gebied (ongeveer 75ha) waar het stadsbos de Meikesbossen werd gerealiseerd.

openingsuren

openingsuren_text

algemene_gegevens

algemene_gegevens_text

schrijf_je_in_op_onze_nieuwsbrief
bedankt ongeldig_emailadres